Tips

Ansvarig för denna sida: Lars-Anders Westlin

E-mail: lars.anders.westlin@gmail.com 

Telefon: 070 – 512 82 52


Virusskyddet Defender har blivit riktigt bra – men skyddar inte mot malwares. 

Virusskyddet Defender som ingår i Windows 10 som standard, har på senaste tiden vid jämförelser visat sig var lika bra som marknadens bästa virusskydd. Detta kan vi läsa om på det oberoende tyska testinstitutet AVTEST. Här är deras Webbplats: https://www.av-test.org/en/.

Däremot skyddar Defender inte mot s k malwares. Malwares är inte virus, men det är små program som inte är önskvärda och som kan vara skadliga och göra olika saker som t ex rapportera vilka webbsidor du besöker eller kommer med meddelanden av olika slag som inte alls är korrekta. T ex ”Din dator har drabbats av virus”. De innehåller ofta länkar som man inte ska klicka på. Malwares slöar ned datorn eftersom dom håller på och gör olika saker. En del användare drabbas nästan aldrig av malwares medan andra får massor av dem. Det beror naturligtvis på vilka webbsidor man besöker. En av våra medlemmar hade ungefär 260 malwares. Då gick datorn riktigt trögt!

Om du nöjer dig med att bara skydda dig mot virus så finns Defender som ett bra grundskydd som redan finns med i Windows. Men om du också vill skydda dig mot oönskade programvaror som kan innehålla elaka länkar, ja då är det vettigt att ha ytterligare  ett program. Sådana program kostar oftast ca 300 – 400 kr per år. Om man läser PC för Alla så rekommenderar de Malwarebytes som ett bra program. Men det finns flera andra program som också är bra, och som dessutom har speciella funktioner, t ex lagring i en molntjänst, automatisk backup (Norton), lagring av uppgifter för bankkort, kontroll av barnen e dyl.

Om du installerar ett särskilt program för virus och malwares kommer Defender att avaktiveras och ersättas av det nya programmet. Om du senare avinstallerar det nya programmet kommer Defender att automtiskt gå in igen. Du blir alltså aldrig utan ett rent virusskydd.

Microsoft har enligt egna uppgifter planer på att komplettera Defender med skydd för malwares. Microsoft har inte angivit någon tid för detta, men det kommer troligen att dröja något år (detta är skrivet 16 april 2022).

Om du tror att du har malwares i datorn kan du installera t ex Malwarebytes gratisprogram och skanna med det. Programmet kan du hämta här: https://www.malwarebytes.com/.  Sedan kan du antingen behålla programmet i datorn eller avinstallera det. Om du behåller det så tar det över virusskyddet också. Pro-versionen skyddar dig mot kriminella webbsidor momentant, så du slipper att få in något virus eller liknande. Gratisversionen skyddar dig dock inte momentant utan du kommer in på webbsidan och blir kanske drabbad av ett virus men kan sedan ta bort det med programmet.

Om Du behöver assistans, kontakta någon av handledarna.

2022-04-16 / Law


Höjda krav för Mobilt BankID

Fr o m 1 juni 2021 höjde man kravet på vilken version på Android resp Apple som man måste ha. Anledningen är att de äldre versionerna inte uppfyller de säkerhetskrav som man ställer. Denna information gäller bara Mobilt BankID för mobiltelefon och platta. BankID på fil som man har i en dator berörs inte av ändringarna. Du kan läsa mer om BankID på deras webbplats:  https://support.bankid.com/.

Android: Du som har en mobiltelefon eller platta måste ha version Android 6 eller högre för att Mobilt BankID ska fungera.

Apple: Du som har en Apple-telefon eller platta måste ha version iOS 12 eller högre för att Mobilt BankID ska fungera.

Hur tar man reda på vilken programvaruversion man har?

Android: Klicka på: Inställningar (kugghjulet) – Om telefonen – Programvaruinformation

Apple: Klicka på: Inställningar – Allmänt – Om

 

Om Du har en för gammal telefon eller platta

Det finns ingen möjlighet att uppgradera en mobiltelefon eller platta som har ett för lågt programversionsnummer för att Mobilt BankID ska fungera. Antingen får Du köpa en ny eller också får Du använda de andra möjligheter som finns, till exempel BankID på fil i datorn eller använda någon bankdosa. Det ska dock framhållas att Mobilt BankID är det absolut säkraste sättet vi har för att legitimera oss elektroniskt.


Ta del av Gunnar Björnwalls webbplats

Gunnar Björnwall var en kunnig och populär föredragshållare i olika ämnen. Tyvärr avled Gunnar den 26 december 2020. Vi har dock möjlighet att ta del av det som Gunnar skrivit i olika ämnen. Du kan själv se om det är något som intresserar Dig. Han har skrivit bl a mobiltelefoner, bankärenden, köpa och sälja på Internet och olika kursmaterial för sådan kurser som han hållit. Det finns en del länkar i materialet som inte fungerar längre eftersom webbplatsen inte har uppdaterats på ett tag. Men pröva. Du hittar säkert något av intresse.

Klicka i så fall på denna länk: http://www.bjornwall.n.nu/

 


Installera appen för SOS Alarm på Din mobil

För Din egen och andras säkerhet är det rekommendabelt att installera appen för SOS Alarm i mobilen. Appen är lättinstallerad. När Du behöver använda appen i en nödsituation så får SOS Alarm automatiskt uppgifter om Ditt namn, telefonnummer och den plats Du är på. Det finns andra 112-appar också men de är inte svenska. I Sverige fungerar den blå 112-appen bäst. Tänk på att när det inträffat en olycka, så är man ofta så uppjagad och full av adrenalin att man kanske inte kommer ihåg någonting alls, vare sig telefonnummer till 112 eller var man är. Om Du mot förmodan inte klarar av installationen, kan du komma till Datahjälpen på måndagar eller onsdagar.

Så här skriver SOS Alarm själva om sin app:

Ladda ner 112-appen – Alla borde ha den!!

Med 112-appen får du snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play.

Viktig information om händelser

Genom 112-appen vill SOS Alarm öka tryggheten och snabbt och effektivt sprida viktig information till allmänheten. Med hjälp av 112-appen kan du:

 • få information om olyckor som sker i din närhet.
 • ta emot VMA (viktigt meddelande till allmänheten) och annan liknande krisinformation.
 • få mer kunskap om trygghet och säkerhet genom kristips, instruktionsfilmer med mera.
 • lära dig om andra viktiga telefonnummer, exempelvis till Polisen och 1177 Vårdguiden.
 • automatiskt skicka din position till SOS Alarm, vilket gör det lättare för hjälpen att snabbt komma fram till rätt plats.

Här är en länk till SOS Alarm med mer information: 
https://www.sosalarm.se


Vill Du avinstallera antivirusprogrammet Avast?

Det har visat sig att när man installerar CCleaner får man ibland automatiskt med antivirusprogrammet Avast utan att man bett om det. Sedan går det inte att avinstallera på vanligt sätt. Jag har vänt mig till Avast och fått en länk till en avinstallationsfil som kan användas för att ta bort Avast. Klicka på denna länk:

https://support.avast.com/en-us/article/Uninstall-Antivirus-Utility

När Du sedan kommit in på websidan klickar Du på länken ”Download the Avast Uninstal utility”. Följ instruktionerna. Efter omstart av datorn av datorn ska Avast vara borta.

När sedan Avast är avinstallerat kommer Microsofts antivirusprogram Defender att automatiskt gå in i stället. Defender finns redan med i Windows operativsystem. Du blir alltså inte utan antivirusprogram.

Det ska i sammanhanget sägas att Avast är ett bra antivirusprogram men om Du vill nöja Dig med Defender så slipper Du belasta datorn med extra program.


Är det jobbigt med musen?
Får Du ont i armen eller är darrig?

Den här kulmusen kan vara ett bra alternativ . Musen ligger kvar på samma ställe hela tiden, så Du behöver inte röra på armen. Här får Du en länk till PC för Allas nyhetsutskick, där kan läsa mer om musen.

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.690293/logitech-mx-ergo?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_campaign=M3%20nyhetsbrev%202017-10-11%2010%3A43%3A28

Logitech MX Ergo


Spärra Dig mot obehörig adressändring

Visste Du att bedragare ibland adressändrar någons adress för att på så sätt komma åt Din vanliga post i brevlådan. Då kan t ex ditt nya kredit- eller betalkort komma till bedragaren i stället. För att undvika detta kan man spärra sin adress mot obehörig adressändring. Det gör man på Skatteverkets webbsida för adressändring. En förutsättning för att kunna göra detta är att man har e-legitimation i någon form. Du skaffar e-legitimation genom din bank. Om Du behöver hjälp med hur man gör kan vi hjälpa Dig på SeniorNet. Kom bara till någon av våra It-träffar i Tyresö Gymnasium på onsdagar eller Kvarnhjulet varannan måndag (udda veckor). Mobil e-legitimation som man har på sin smarta mobiltelefon eller surfplatta är att föredra men det går också bra att använda sin dator.

Om Du redan nu har e-legitimation och vill spärra Dig mot obehörig adressändring kan Du klicka på nedanstående länk för att komma direkt till Skatteverkets sida:

http://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/allaetjanster/tjanster/sparraobehorigadressandring.4.361dc8c15312eff6fd123f5.html

Den sida Du då kommer in på ser ut som bilden här nedan. Du kan inte klicka i nedanstående bild. Det är bara ett s k skärmklipp från Skatteverkets webbsida. 

Klicka sedan på den gula rutan ”Inloggning” och gå vidare enligt anvisningarna. Det är inte svårt. Lätt som en plätt!

 

skatteverket-sparr-flyttanmalan


Gratis bildbearbetningsprogram

I tidningen PC för Alla finns en artikel om några olika bildbearbetningsprogram som är gratis att installera. Om Du klickar på nedanstående länk så kommer Du direkt till artikeln och kan sedan gå vidare. Sidan är dock kanske lite rörig.

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.548157/gratis-program-bildredigering/sida/1/program-1-5

Ett gratisprogram som PC för Alla har testat och som fick ett mycket bra omdöme är Paint.NET. Du kan ladda ned från följande länk:

https://www.getpaint.net/index.html


Kan Linux vara något för Dig?

Om du har en gammal dator som är trög men att Du inte vill lägga ut pengar på en ny, så finns det ett alternativ. Då kan Du överge Windows och installera ett annat operativsystem som heter Linux. Då brukar datorn bli lite piggare. Det kan kanske vara knepigt att göra installationen själv, så kom då till datahjälpsträffarna, så hjälper vi Dig.


Prenumerera gratis på Nyheter om data

PC för Alla sänder regelbundet ut ett nyhetsutskick helt gratis. Det brukar innehålla information om nya produkter, varningar för olika hot, smarta tips mm. Du kan prenumerera på på nyhetsutskicken genom att klicka på nedanstående länk: http://pcforalla.idg.se/

På den sidan Du nu får upp, går Du längst ned och klickar i vilka nyhetsutskick Du vill ha. Jag rekommenderar i första hand PC för Alla Express. Den är lätt att förstå och informativ. Om Du senare ångrar Dig och inte vill ha utskicken, så är det lätt att avbeställa.


Prenumerera på PC för Alla till halva priset

Som SeniorNet-medlem kan Du prenumerera på den informativa tidningen PC för Alla till halva priset. Tidningen innehåller mycket matnyttiga råd och olika artiklar. Läs mer om rabatten via följande länk: https://seniornet.se/medlemskap/medlemssidor/rabatter/


Tips på bra datafirmor

 • Dustin har en web som fungerar mycket bra och har snabba leveranser. Det Du beställer på morgonen kommer med posten dagen efter!  https://www.dustin.se
 • It-Sajten i Kalmar har också en web som fungerar mycket bra samt har snabba leveranser. Ofta kan man köpa bl a minneskort mm till bra priser. Hos IT-sajten behöver man inte uppge sitt betalkortnummer. De tar betalt med Klarna eller så kan de kan skicka faktura via e-post. http://www.itsajten.se/
 • Kjell & CO http://www.kjell.com/se finns både på webben och numera också i Tyresö Centrum i det nya höghuset (mittemot Konsum). Dom har mycket kunnig personal som man alltid kan rådfråga. Som medlem i SeniorNet Tyresö får Du 5% rabatt på de flesta varorna om du visar upp ditt medlemskort. Detta gäller endast butiken i Tyresö C. För att få rabatten skall man kunna visa upp ett gällande medlemskort från SeniorNet Tyresö.  Detta har du som medlem antingen fått via posten eller också kan du hämta det på SeniorNet Swedens hemsida och skriva ut det eller ta en bild av det att ha i din mobiltelefon. Logga in som medlem med ditt medlemsnummer, gå till fliken Medlem och sök rätt på texten Medlemskort. Klicka där så hittar du ditt gällande medlemskort. Observera att medlemskorten gäller ett år från det tillfälle då medlemsavgiftens senast betalats.
 • Webhallen finns både på webben och har fysiska hämtbutiker i bl a Bredäng, Farsta, Sveavägen. http://www.webhallen.com

Andra firmor

 • APOTEK: http://www.apotea.se. Apotea är ett apotek på nätet som har rekordlåga priser och som dessutom är lätt att använda. Du kan betala med postens fakturasystem Klarna. Det är enkelt och Du behöver inget betal- eller kreditkort. Du får hem paketet med posten eller budfirma. Du kan även hämta ut läkemedel på recept. Pröva, så får Du se hur enkelt det är.
 • Tretti.se: Här kan Du köpa vitvaror till relativt bra priser. Dom har det mesta för hus och trädgård. Leveranserna sker snabbt med budbil. http://tretti.se