Tips

Ansvarig för denna sida: Lars-Anders Westlin

E-mail: lars-anders.westlin@telia.com

Telefon: 070 – 512 82 52


Omslagsbild

Installera appen för SOS Alarm på Din mobil

För Din egen och andras säkerhet är det rekommendabelt att installera appen för SOS Alarm i mobilen. Appen är lättinstallerad. När Du behöver använda appen i en nödsituation så får SOS Alarm automatiskt uppgifter om Ditt namn, telefonnummer och den plats Du är på. Det finns andra 112-appar också men de är inte svenska. I Sverige fungerar den blå 112-appen bäst. Tänk på att när det inträffat en olycka, så är man ofta så uppjagad och full av adrenalin att man kanske inte kommer ihåg någonting alls, vare sig telefonnummer till 112 eller var man är. Om Du mot förmodan inte klarar av installationen, kan du komma till Datahjälpen på måndagar eller onsdagar.

Så här skriver SOS Alarm själva om sin app:

Ladda ner 112-appen    

Med 112-appen får du snabb, relevant och pålitlig information vid händelser som inträffar i din närhet.

Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play.

Viktig information om händelser

Genom 112-appen vill SOS Alarm öka tryggheten och snabbt och effektivt sprida viktig information till allmänheten. Med hjälp av 112-appen kan du:

 • få information om olyckor som sker i din närhet.
 • ta emot VMA (viktigt meddelande till allmänheten) och annan liknande krisinformation.
 • få mer kunskap om trygghet och säkerhet genom kristips, instruktionsfilmer med mera.
 • lära dig om andra viktiga telefonnummer, exempelvis till Polisen och 1177 Vårdguiden.
 • automatiskt skicka din position till SOS Alarm, vilket gör det lättare för hjälpen att snabbt komma fram till rätt plats.

Här är en direktlänk till SOS Alarm med komplett information:  https://www.sosalarm.se/trygghet–sakerhet/112-appen/


Vill Du avinstallera antivirusprogrammet Avast?       

Det har visat sig att när man installerar CCleaner får man ibland automatiskt med antivirusprogrammet Avast utan att man bett om det. Sedan går det inte att avinstallera på vanligt sätt. Jag har vänt mig till Avast och fått en länk till en avinstallationsfil som kan användas för att ta bort Avast. Klicka på denna länk:

https://support.avast.com/en-us/article/Uninstall-Antivirus-Utility

När Du sedan kommit in på websidan klickar Du på länken ”Download the Avast Uninstal utility”. Följ instruktionerna. Efter omstart av datorn av datorn ska Avast vara borta.

När sedan Avast är avinstallerat kommer Microsofts antivirusprogram Defender att automatiskt gå in i stället. Defender finns redan med i Windows operativsystem. Du blir alltså inte utan antivirusprogram.

Det ska i sammanhanget sägas att Avast är ett bra antivirusprogram men om Du vill nöja Dig med Defender så slipper Du belasta datorn med extra program.


Är det jobbigt med musen? Får Du ont i armen eller är darrig?

Den här kulmusen kan vara ett bra alternativ . Musen ligger kvar på samma ställe hela tiden, så Du behöver inte röra på armen. Här får Du en länk till PC för Allas nyhetsutskick, där kan läsa mer om musen.

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.690293/logitech-mx-ergo?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_campaign=M3%20nyhetsbrev%202017-10-11%2010%3A43%3A28

Logitech MX Ergo


Spärra Dig mot obehörig adressändring

Visste Du att bedragare ibland adressändrar någons adress för att på så sätt komma åt Din vanliga post i brevlådan. Då kan t ex ditt nya kredit- eller betalkort komma till bedragaren i stället. För att undvika detta kan man spärra sin adress mot obehörig adressändring. Det gör man på Skatteverkets webbsida för adressändring. En förutsättning för att kunna göra detta är att man har e-legitimation i någon form. Du skaffar e-legitimation genom din bank. Om Du behöver hjälp med hur man gör kan vi hjälpa Dig på SeniorNet. Kom bara till någon av våra dataträffar i Trollbäckens Bibliotek eller Tyresö Gymnasium på måndagar eller onsdagar. Mobil e-legitimation som man har på sin smarta mobiltelefon eller surfplatta är att föredra men det går också bra att använda sin dator.

Om Du redan nu har e-legitimation och vill spärra Dig mot obehörig adressändring kan Du klicka på nedanstående länk för att komma direkt till Skatteverkets sida:

http://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/allaetjanster/tjanster/sparraobehorigadressandring.4.361dc8c15312eff6fd123f5.html

Den sida Du då kommer in på ser ut som bilden här nedan. Du kan inte klicka i nedanstående bild. Det är bara ett s k skärmklipp från Skatteverkets webbsida. 

Klicka sedan på den gula rutan ”Inloggning” och gå vidare enligt anvisningarna. Det är inte svårt. Lätt som en plätt!

 

skatteverket-sparr-flyttanmalan


Gratis bildbearbetningsprogram

I tidningen PC för Alla finns en artikel om några olika bildbearbetningsprogram som är gratis att installera. Om Du klickar på nedanstående länk så kommer Du direkt till artikeln och kan sedan gå vidare. Sidan är dock kanske lite rörig.

http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.548157/gratis-program-bildredigering/sida/1/program-1-5

Ett gratisprogram som PC för Alla har testat och som fick ett mycket bra omdöme är Paint.NET. Du kan ladda ned från följande länk:

https://www.getpaint.net/index.html


Nu kan Du inte längre uppgradera gratis till Windows 10

Tiden har nu löpt ut för att man nu gratis ska kunna gradera upp sin Windows 7- eller Windows 8-dator till Windows 10. Sista dagen för gratis uppgradering var 29 juli 2016. Priset för att köpa en licens ligger nu runt 1000 SEK, men att uppgradera för 1000 kr känns väl inte så vettigt, eftersom man i dag kan få en ny dator från ca 3000 SEK, beroende på utförande. Har Du en gammal Windowsversion så fungerar den också. Windows Vista och Windows XP får dock inga säkerhetsuppdateringar längre, så vi rekommenderar inte att Du fortsätter med dessa äldre versioner.

Kan Linux vara något för Dig?

Om du har en gammal dator som är trög men att Du inte vill lägga ut pengar på en ny, så finns det ett alternativ. Då kan Du överge Windows och installera ett annat operativsystem som heter Linux. Då brukar datorn bli lite piggare. Det kan kanske vara knepigt att göra installationen själv, så kom då till datahjälpsträffarna på måndagar eller onsdagar, så hjälper vi Dig.


Prenumerera gratis på Nyheter om data

PC för Alla sänder regelbundet ut ett nyhetsutskick helt gratis. Det brukar innehålla information om nya produkter, varningar för olika hot, smarta tips mm. Du kan prenumerera på på nyhetsutskicken genom att klicka på nedanstående länk: http://pcforalla.idg.se/

På den sidan Du nu får upp, går Du längst ned och klickar i vilka nyhetsutskick Du vill ha. Jag rekommenderar i första hand PC för Alla Express. Den är lätt att förstå och informativ. Om Du senare ångrar Dig och inte vill ha utskicken, så är det lätt att avbeställa.


Prenumerera på PC för Alla till halva priset

Som SeniorNet-medlem kan Du prenumera på den informativa tidninen PC för Alla till halva priset. Tidningen innehåller mycket matnyttiga råd och olika artiklar. Läs mer om rabatten via följande länk: https://seniornet.se/medlemskap/medlemssidor/rabatter/


Tips på bra datafirmor

 • Dustin har en web som fungerar mycket bra och har snabba leveranser. Det Du beställer på morgonen kommer med posten dagen efter!  http://www.dustin.se
 • It-Sajten i Kalmar har också en web som fungerar mycket bra samt har snabba leveranser. Ofta kan man köpa bl a minneskort mm till bra priser. Hos IT-sajten behöver man inte uppge sitt betalkortnummer. De tar betalt med Klarna eller så kan de kan skicka faktura via e-post. http://www.itsajten.se/
 • Kjell & CO http://www.kjell.com/se finns både på webben och numera också i Tyresö Centrum i det nya höghuset (mittemot Konsum). Dom har mycket kunnig personal som man alltid kan rådfråga. Som medlem i SeniorNet Tyresö får Du 5% rabatt på de flesta varorna om du visar upp ditt medlemskort. Detta gäller endast butiken i Tyresö C. För att få rabatten skall man kunna visa upp ett gällande medlemskort från SeniorNet Tyresö.  Detta har du som medlem antingen fått via posten eller också kan du hämta det på SeniorNet Swedens hemsida och skriva ut det eller ta en bild av det att ha i din mobiltelefon. Logga in som medlem med ditt medlemsnummer, gå till fliken Medlem och sök rätt på texten Medlemskort. Klicka där så hittar du ditt gällande medlemskort. Observera att medlemskorten gäller ett år från det tillfälle då medlemsavgiftens senast betalats.
 • Webhallen finns både på webben och har fysiska hämtbutiker i bl a Bredäng, Farsta, Sveavägen. http://www.webhallen.com

Andra firmor

 • APOTEK: http://www.apotea.se. Apotea är ett apotek på nätet som har rekordlåga priser och som dessutom är lätt att använda. Du kan betala med postens fakturasystem Klarna. Det är enkelt och Du behöver inget betal- eller kreditkort. Du får hem paketet med posten eller budfirma. Du kan även hämta ut läkemedel på recept. Jag, Lars-Anders Westlin, har prövat några andra apotek på webben (Apoteket AB och Hjärtat) men de har inte haft så bra tekniska lösningar och det har krånglat när jag ska göra betalningen. Dessutom har Apotea varit betydligt billigare. Pröva, så får Du se hur enkelt det är.
 • Tretti.se: Här kan Du köpa vitvaror till relativt bra priser. Dom har det mesta för hus och trädgård. Leveranserna sker snabbt med budbil. http://tretti.se 

Nyttiga webbsidor

 • http://www.bjornwall.n.nu Gunnar Björnwall är en av våra handledare som ofta håller föredrag för oss. På sin webbsida har en hel del nyttigheter inlagda. T ex hur man skaffar mobilt BankID, Android telefoner och surfplattor m m.