Tidigare Ventilenträffar

Här ligger i datumordning information om tidigare genomförda träffar för Tematräff Ventilen. 


2024-04-04 Är Du Du?

Den 4 april 2024 höll vår vice ordförande, Eva Blommegård, ett mycket informativt föredrag om bl a identitetsintrång och digitala brevlådor och en hel del annat. Klicka på länken nedan så kan du se presentationen. Den är både lätt och nyttig att läsa. Garanterat lär du dig något. 

KLICKA HÄR


2024-04-11/Law


2024-03-07 Bedrägligheter pågår

Den 7 mars 2024 informerade Tyresö kommuns budget- och skuldsanerare, Gert Johansson och Tobias Augustin, om sitt arbete samt om olika typer av bedrägerier och vad de kan leda till.

Några exempel. Romansbedrägeri, som spelar på känslan och förstör tilliten till andra. Investeringsbedrägerier och bedrägerier där man oärligt luras att använda sitt BankID vilket medför att det är svårt att få rätt i efterhand och få tillbaka sina pengar.

Några banker marknadsför Seniorlån, en låneform där man får ett amorteringsfritt lån med sin bostad som säkerhet. Befintliga bostadslån bakas in i beloppet och räntan adderas till lånet. Det medför att beloppet som ska betalas tillbaka kan blir mycket högt efter några år.

Till sist visades exempel på annonser som anspelar på kända verksamheter, t ex gravskötsel, som kan vara rena bluffannonser och inte ger valuta för inbetalda belopp.

Träffen avslutades med att deltagarna gick igenom några quiz på Stöldskyddsföreningens webbplats https://natklok.sakerhetskollen.se/ tillsammans med ett par handledare.

Via den här länken kan du se den bildspelsfil som föredragshållarna använde sig av:
Bildspel


2024-03-11 Sammanfattat av Eva Blommegård


2024-02-01  Handla på nätet och betaltjänster

Den 1 februari berättade Christer Gilén vid en Tematräff Ventilen om vad du bör tänka på när du handlar på nätet och hur du säkert betalar för dina köp. Han belyste olika näthandelssajter och flera exempel på vad man kan handla på nätet. Han tog också upp olika betaltjänster, hur man identifierar bedrägliga webbsidor och undvika kortbedrägerier. Ett mycket aktuellt ämne.

Om du klickar på nedanstående länk kan du ta del av presentationsunderlaget: 

https://tyreso.seniornet.se/wp-content/uploads/sites/40/2024/02/nathandel.pdf 

2024-02-02/Law


2023-12-07  Nyttan med den nya tekniken 

Den 7 dec kom Martin Appel till oss och berättade om den nya tekniken. Martin Appel är konsumentredaktör vid tidningen PC för Alla. Här är en länk till Martins bildpel: https://tyreso.seniornet.se/wp-content/uploads/sites/40/2023/12/Martin-Appel-2023-Nyttan-med-tekniken.pdf

Föredraget var mycket uppskattat och det blev många frågor från publiken. Här är en liten sammanfattning:

  • Artificiell Intelligens (AI) för både text och bild. En mycket nyttig användning är att kunna skapa och redigera texter men också att skapa bilder. Tänk att kunna säga: Rita en bild på en katt som spelar schack. Sedan får man upp en sådan bild. En enkel tillämpning av AI finns i wbbläsaren Microsoft Edge. Pröva!
  • Smarta klockor och armband som håller reda på puls, blodtryck mm. 
  • 5G Det nya mobiltelefonsystemet som kompletterar 4G och 3G. 
  • Vikbara mobiler, plattor och monitorer. 
  • Fairphone en ”grön” mobil där man relativt enkelt kan byta ut delar som gått sönder, t ex bildskärm, batteri och laddkontakt. 

2023-12-11/Law


2023-11-02 Tematräff om Molnet

Torsdag den 2/11 var ämnet för vår tematräff MOLNET.
Vi hade besök av Sonja Kvål från vår grannförening SeniorNet Huddinge.
 
Här kan du ta del av Sonjas föredrag:
ÖH Molnet 2023-11-04 Tyresö
 
Vidare kan du här hämta en sammanställning från PC för alla över de viktigaste molntjänster som finns på marknaden: Molnlagring PC f alla
 
Vi lägger också med ett svar från ChatGtp på en fråga om skillnaderna mellan att säkerhetskopiera och att synkronisera filer som man lägger upp i molntjänsten One Drive: Synkronisering och säkerhetskopiering mellan en dator och OneDrive i molnet
 
2023-11-03/COS
 

2023-10-05 Elektronikåtervinning och reparation 

Anna Zetterström från Jobbverket i Tyresö presenterade deras verksamhet med bl a elektronikåtervinning. Man kan lämna in begagnad datautrustning som man vill bli av med. Antingen repareras utrustningen och säljs eller också plockas utrustningen isär helt för återvinning av metaller, plast mm. Men Jobbverket kan även reparera din felaktiga utrustning. I båda fallen kontaktar du Anna Zetterström. Se webbsidan, där du kan se hur du gör och vad det kostar: https://www.jobbverket.nu 

Köpa begagnad mobil 

Christer Gilén, som är medlem i SeniorNets styresle, berättade också denna dag om vad man kan tänka på om man vill köpa en begagnad mobil. Han hade många nyttiga tips. Här är en länk till hans bildspel som bl a innehåller länkar till olika företag som sysslar med försäljning av begagnade mobiler: https://tyreso.seniornet.se/wp-content/uploads/sites/40/2023/10/Kopa-begagnad-Mobil.pdf

2023-10-05/Law 


2023-03-02 Kan vi känna oss säkra i den digitala åldern?

Paul Pintér från Stöldskyddsföreningen gav goda och nyttiga råd för ökad säkerhet. Hans bildspel som är lärorikt och enkelt att läsa kan du läsa genom att klicka på denna länk: Bildspel 

2024-03-11/Law

 


2022-12-08  Att fotografera med mobilen

Årets sista Café Ventilen hölls den 8 december och handlade om ”Att fotografera med mobilen”. Carl-Olof Strand gav goda råd om hur du tar bilder, bearbetar dem och använder dem med hjälp av din mobil eller surfplatta. Drygt 30 personer deltog. Med anledning av att riksorganisationen SeniorNet Sweden fyller 25 år i år, 2022, bjöds deltagarna denna gång på kaffe och tårta.

Här finns en länk till Calles powerpoint-presentation.

Fotografera med mobilen2 – Cafe Ventilen 2022-12-08

2022-12-20


2022-11-03  Appar till nytta och nöje 

Torsdag den 3 november kl 14.00-16.00 hölls höstens andra tematräff, som vi kallar Tematräff Ventilen.

Sidsel Nybö och vår nya handledare Ann-britt Laerum höll med bistånd av Eva Blommegård i träffen. De tog oss med på en helt vanlig dag i en aktiv mobilanvändares liv. Det började med väckningen via mobilens klocka och fortsatte med bussåkande, bokläsande och mycket mer med hjälp av mobilen. Ett trettiotal deltagare hade en trevlig och lärorik eftermiddag tillsammans och kunde också som vanligt köpa kaffe med dopp innan mötet och under mötespausen.

2022-11-05


2022-10-13  Hur använder vi våra digitala hjälpmedel?

Höstens första Tematräff Ventilen hölls torsdag den 13 oktober kl 14-16. Vi håller till i lokalen Nyfors i föreningsgården Kvarnhjulet, hus B.

Eva Blommegård höll i träffen. Hon tipsade om självstudier där du på egen hand kan utforska den digitala världen och lära dej mer i din egen takt. Hon gick också igenom vad du kan göra för att känna dej mer trygg när du använder dina digitala hjälpmedel.

20221012 Tänk säkert självstudier


2021-05-06  Uppslagsverket Wikipedia

Vi gästades av Sten Sundin från Falun, som informerade om Wikipedia som är ett öppet uppslagsverk på webben. Han berättade att det är världens största samarbetsprojekt som startades för 20 år sedan av Jimmy Wales och Larry Sanger. Namnet kommer från Wiki som är Hawaianska och betyder snabb samt pedia, som är grekiska och betyder bildning.

Googles använder material från Wikipedia som presenteras i högermarginalen vid sökträffar som en faktapanel.

Sten gick igenom hur en artikel är uppbyggd samt hur man kvalitetssäkrar innehållet. Han och många Wikipedianer arbetar ideellt med att hålla uppslagsverket levande. Vi som deltog på föreläsningen fick en ny syn på på wikidedian och allt arbete som ligger bakom.

Här finns Sten Sundins dokumentation vid Ventilen-träffen.

Klicka här: Att använda Wikipedia


2021-04-08  Kjell & Co

Vårens tredje Zoom-Ventilen hölls den 8 april 2021. Vi fick digitalt besök av Lucas Ingvarsson, butikschef på Kjell & Co i Tyresö centrum, som informerade och visade oss användbara produkter i deras sortiment som kan underlätta vår vardagstillvaro i hemmet. De 35 deltagarna hade dessutom många frågor som han gärna besvarade.

Mycket av dagens teknik i hemmen baseras på att det finns ett trådlöst nätverk, wifi, vilket de flesta har hemma nuförtiden, ofta i kombination med en smart telefon. Dessa teknikprodukter har blivit mycket mer användarvänliga under de senaste åren. Han visade oss exempel på teknikprodukter som skulle kunna underlätta för oss. Lucas visade även olika sätt att förbättra ett dåligt nätverk i hemmet.

Som avslutning tipsade han om butikens nyhetssida och visade en del av det som just nu presenteras där. Vi är välkomna att komma in i butiken eller ringa för att få hjälp med det vi undrar över, stort som smått.

Länk till bildspel: Kjell & Company föreläsning vt 2021


2020-11-05  ”döstäda” sin närvaro på Nätet

Den 5 november handlade vår digitala Ventilen-träff om att döstäda sin närvaro på Nätet. Dorothy Béen från SeniorNet Södermalm höll i träffen. Ca 30 personer deltog via Zoom.

Här finns Dorothys bildspel, som hon skärmdelade med oss under träffen:
2020 11 23 Ventilen Döstäda Dorothy Béen

Här finns också en länk till ett SVT-inslag om vad som händer med de sociala medier du använder den dag du inte finns mer:
Sociala medier när du dör SVT2020 11 23

Här finns ett excelark som Dorothy använder för att hålla reda på sina lösenord mm:
Oversikt Digital list a lösenord idè Dorothy Bèen

Dagens Nyheter hade nyligen en artikel om att döstäda på nätet, där Dorothy intervjuas. Här finns en troligen svårläst pdf av artikeln samt en länk till DN:s artikel, en länk som man dock behöver ha en digital DN-prenumeration för att kunna öppna. Observera att DN digitalt kan du få gratis nu i december för en kortare period framåt i tiden.

Artikeln som pdf:
DN om att döstäda på nätet


2020-03-05  Picapen, ett verktyg för att t ex skriva om sitt liv.

Mars månads Café Ventilen hade besök av Cecilia Gruvberger. Cecilia är grundare av Picapen, en webbaserad tjänst med vars hjälp vi kan skriva en bok om t ex vårt liv, om en resa eller kanske en hel roman. Picapen skall egentligen läsas som pick a pen, dvs ta en penna. Så här beskrivs tjänsten på Picapens webbplats:

Skriv och dela hos Picapen!Inspireras, skriv, dela och spara dina böcker hos Picapen. Få konkreta tips och inspiration från våra Master Classes i Kreativt Skrivande. Med vår app kan du skriva närsomhelst och enkelt ladda upp bilder och videoklipp direkt från mobilen. 

Bli kreativ tillsammans med dina inbjudna medförfattare och med Picapens professionella skrivpedagoger. Publicera dina böcker hos Picapen för andra medlemmar och bjud in gästläsare. Eller om du vill, skriver du för dig själv och behåller dina böcker helt privata. Du kan enkelt skriva ut dina böcker och publicera hos välkända e-butiker. 

Låt oss inspirera dig att komma igång med ditt skrivande!

Cecilia satte oss först in i tjänstens olika funktioner. Man kan skriva texter och i texterna lägga in bilder och videoklipp. För skrivande får man stöd av olika slag. Det finns en tidslinje, längs vilken man kan lägga in olika händelser som skall beskrivas i boken. Det finns en kartfunktion, där man markera platser som man vill beskriva. Och det finns en stor mängd förslag till teman och ämnen för olika delar av den text man skriver. Man kan t o m mot en avgift få hjälp av professionella skrivare i sitt författande. Den bok man skriver kan få formen av antingen en e-bok eller en tryckt bok. Man kan också få hjälp att sälja sin bok.

Under andra halvan av Ventilenträffen fick vi ladda ner och installera programmet på våra bärbara datorer eller som en app i våra smarta telefoner och surfplattor. Cecilia erbjöd de som var på plats i Follbrinken men även alla andra medlemmar i SeniorNet Tyresö ett gratis ettårigt abonnemang på Picupens premiumtjänst, ett erbjudande som har ett värde av 669 kr.

För att komma i åtnjutande av detta erbjudande
* registrerar man sig som kund på Picapens hemsida,
* väljer kontoplan 12 månader Premium och
* skriver under registreringsprocessen in rabattkoden 
SENIORNET2020.

Här finns en länk till Picapens webbplats: https://www.picapen.com/?lang=sv

Det skall bli spännande att får höra om det så småningom blir ett antal böcker skrivna om Tyresö-seniorers liv, till glädje för t ex barn och barnbarn.


2019-10-03 – Släktforskning

Höstens första Café Ventilen handlade om släktforskning. Våra duktiga släktforskare Lilian Boquist och Ann Clements höll i träffen och gav oss intressanta inblickar i detta spännande ämne. De bjöd också in dels till den släktforskningscirkel som vi har varje onsdag kl 15.30-18.00 i lokal M21 i Gymnasiet, dels till tre ”extra” tillfällen på torsdagar de närmaste veckorna. Torsdag 10/10 har du möjlighet att som nybörjare lära dig grunderna i släktforskning. De två därefter kommande torsdagarna blir det träffar om släktforskning baserat på s k DNA-analyser.

Här hittar du det presentationsmaterial som Lilian och Ann använde vid Ventilen-träffen den 3/10.

Allmänt om släktforskning
Presentation av Riksarkivet


2019-05-02  eHälsa

Café Ventilen handlade om hjärtstartare, framtidsfullmakter, hälsoappar mm.

Var finns det hjärtstartare och hur fungerar de? Vad är framtidsfullmakt? Vad är ICE? Detta och mycket annat fick vi svar på vid vårterminens sista Café Ventilen den 2 maj. Sidsel Nybö och Eva Blommegård höll i träffen med den äran.

Här kan du ta del av deras presentation som en pdf-fil


2019-03-07 Trolla med dina bilder

Den här Ventilen-träffen hade vi besök av Lena Seger från SeniorNet i Salem, där hon under många år hållit kurser med koppling till fotografering,  t ex kurser om hur man skannar och bearbetar bilder. Lenas föredrag hade rubriken ”Trolla med dina bilder”.

Här hittar du Lenas föredrag i form av länkar till olika pdf-dokument.

Vad skall man göra med alla sina bilder?

Rädda dina gamla bilder genom att skanna och förbättra dem

Om olika filformat för bilder

Waterlogue – ett program för digital akvarellmålning

COOLLAGE – ett program för att göra fotocollage

Om Windows Movie Maker

Under Lena Segers föredrag kom vi även att prata om det numera av Microsoft nerlagda videoredigeringsprogrammet Windows Movie Maker, ett program som flera närvarande prisade som mycket lättanvänt. Vi lovade kolla om det ännu finns för nerladdning.

Så här säger Microsoft själva

Det går alltså inte att ladda ner Windows Movie Maker från Microsoft Store. Däremot finns det ett antal ”pirater” som tillhandahåller gratisversioner av Windows Movie Maker. Dock vill vi inte rekommendera någon av dessa eftersom det finns risker med att ladda ner program från sådana sajter. Men vill du ta risken, skriv in Windows Movie Maker i webbläsarens sökruta och testa något av de alternativ som då kommer upp som svar på din sökning.

Hos PC-tidningen finns ett par program för videoredigering som är kontrollerade och som man får gratis som prenumerant på tidningen:

https://fordelszonen.pctidningen.se/?s=Movie%20Maker

Om man söker efter Windows Movie Maker hos PC för alla får man tips om ett antal artiklar i tidningen eller i tidningen M3 som ger tips om verktyg för att skapa videofilmer och bildspel med ljud.

https://m3.idg.se/2.1022/1.88129/?queryText=Windows+Movie+Maker&actionType=Search&dateRange=4

Hos PC för alla har vi hittat denna artikel som handlar om olika verktyg för bildbehandling, verktyg som vi också vill tipsa om.

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.695039/film-och-foto-windows-10?queryText=Windows%20Movie%20Maker


2018-10-04  eHälsa

Höstens första Café Ventilen handlade om eHälsa, ett mycket aktuellt ämne för oss seniorer. Dagens Ventilenträff hade det sannolikt största antalet deltagare någonsin. Mer än 50 personer var bänkade i Follbrinken för att lyssna på våra gäster från Botkyrka, den pensionerade läkaren Anders Magnusson och Krister Carlsson, aktiv i SeniorNet i Botkyrka. De ägnade den första timmen åt att gå igenom begreppet eHälsa och visa exempel på detta koncept. Efter kaffepausen visade de sajten 1177.se, vad man kan göra där, hur man loggar in mm. Här nedan hittar du en länk till Anders och Kristers presentation, i pdf-format

Föredrag eHälsa Tyresö SeniorNet 4 okt 2018


2018-03-01 Släktforskning med hjälp av DNA-tester

Mars månads Ventilenträff ägnade vi åt att lära oss mer om DNA, om de möjligheter DNA-tester ger när vi vill kartlägga vår släkthistoria. Vi hade besök av Staffan Nilsson, en kunnig släktforskare från Piteå. Staffan föreläste för ett ovanligt stort Ventilen-auditorium på nära 40 åhörare. Vi såg flera ansikten som vi inte brukar se på dessa träffar, deltagare som kommit just p g a det ämne som avhandlades.

Staffans föredrag var uppdelat i några olika avsnitt:

Inledningsvis satte han oss in i vad DNA (deoxiribonukleinsyra) är. DNA är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen, arvsmassan eller genomet. DNA-molekylen finns i identiska kopior i varje cell i en organism. Dess huvudsakliga funktion är att långtidsförvara information som påverkar organismernas utveckling och funktion. DNA liknas ibland vid programkod eller ett recept, eftersom det innehåller de instruktioner som behövs för att konstruera cellernas komponenter, RNA och proteiner. De delar av DNA-molekylen som ansvarar för tillverkningen av dessa komponenter kallas gener. DNA finns dels i cellens kärna, dels i de s k mitokondrierna.

DNA-receptet ärvs vidare från föräldrar till barn så att delarna i den genetiska koden blandas hos barnen. Vi får vissa egenskaper från fadern och vissa från modern, vilka i sin tur har fått sina egenskaper från äldre släktingar. Oftast ärvs dessa bitar i oförändrat skick, men ibland sker förändringar, mutationer,  som ändrar någon egenskap.

Genom att göra en enkel test (ta ett  skrapprov från kindens insida och skicka in det till ett företag som analyserar sådana prov) kan man få veta hur ens DNA ser ut, man kan jämföra det med andras DNA-prov och på så sätt t ex bekräfta att ett ifrågasatt faderskap är korrekt eller ej.

DNA-tester kan göras både baserat på kromosomer från cellkärnan och på den enda kromosomen från mitokondriet. Om en man vill ha reda på fakta om sin raka farslinje bakåt i tiden analyseras kromosomer från cellkärnan. Om en kvinna vill se sin raka morslinje utgår man från mitokondriernas innehåll.

DNA-tester har dock ensamma inget större värde för släktforskning i närtid (de senaste 500 till 1000 åren). DNA-tester är snarast ett komplement till den traditionella släktforskningen, genom vilken man identifierar sina anförvanter bakåt i tiden via datoriserade kyrkböcker och andra skriftliga källor.

Den andra delen i Staffan Nilssons föredrag behandlade de möjligheter som DNA-tester ger att kasta mer ljus över mänsklighetens historia. Från en urmoder i Afrika har den nuvarande människan spritt sig över hela världen. När vår människoart, Homo sapiens sapiens, kom till Europa fanns redan en tidigare människoart, neandertalarna, på plats. De blev så småningom utrotade (av oss?) men vi och neandertalare fick i vissa fall barn med varandra. Alltså innehåller vårt DNA idag spår av både neandertalmänniskan och denisovamänniskan, en utdöd art från Asien. Staffan hade gjort en analys av sitt DNA ur den synvinkeln och hade visat sig ha 1-2 % DNA från var och en av dessa nu utdöda människoarter.

Beroende på hur individernas DNA ser ut kan man dela in mänskligheten i olika undergrupper, s k haplogrupper. Dessa har getts bokstavs-/sifferbeteckningar. Föredragshållaren tillhör själv (liksom författaren av dessa rader) haplogruppen R1a. Denna grupp verkar ha sina rötter på stäpperna norr om Svarta havet och har därifrån vandrat dels västerut mot Europa och Norden, dels söderut mot Arabvärlden. I Sverige är R1a den vanligast förekommande haplogruppen.

En liten utvikning i föredragets slut handlade om DNA-tester kopplade till bibelns berättelse om patriarken Abraham, en viktig person i såväl judendom, islam som kristendom. Abrahams sonson Jakob hade tolv söner och en av dessa gav upphov till Levi stam, som fick uppdraget att vara judendomens präster och rabbiner. Enligt Staffan visar nu DNA-tester att judiska rabbiner idag oftast tillhör haplogruppen R1a. Eftersom man enligt det religiösa regelverket bara får bli judisk präst om man tillhör Levi stam, skulle man då kunna dra slutsatsen att allas vår Abraham också tillhörde haplogruppen R1a, dvs samma grupp som föredragshållaren och undertecknad. Om detta stämmer är alltså vi och många andra svenskar släkt med Abraham!

Föredraget som Staffan höll gav också en del konkreta tips om vart man vänder sig om man vill göra DNA-tester och om hur man i olika släktforskningsgrupper kan få hjälp att analysera ett sådant test och dra slutsatser från det om sina anor.

Vill man veta mer om DNA och släktforskning finns mycket att ta del av på Nätet.  Här länkar vi till en intressant blogg, som den kände släktforskaren Peter Sjölund, driver. Där finns bra information av praktisk karaktär. http://sjolunds.se/dna-genealogi/. 

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs har skrivit ett par lättillgängliga böcker som rekommenderas, dels ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren”, dels (tillsammans med Peter Sjölund) ”Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren”.

Med vid torsdagens Ventilenträff var också vår egen släktforskningsledare Lilian Boquist. Hon informerade avslutningsvis om SeniorNet Tyresös släktforskningsaktivitet, som äger rum varje onsdag kl 15.30 under skolterminstid i en datasal i Tyresö Gymnasium. Dit kan du även komma som nybörjare och få hjälp att komma igång med din släktforskning.

Carl-Olof Strand
Ordf i SeniorNet Tyresö och svåger till föredragshållaren Staffan Nilsson.


2017-12-07  Odla sina intressen på sociala medier

Carl-Olof Strand höll samman 2017 års sista Ventilenträff. Programmet handlade om att odla sin intressen på sociala medier. Här finns Carl-Olofs powerpoint-presentation att ladda ner.

Odla dina intressen på Nätet _ Café Ventilen 20171207


2017-11-02  Använd dina bilder och gör bildspel

Bertil Eklund är den duktig fotograf och filmare. Han är medlem i vår SeniorNet-klubb sedan flera år tillbaka. Idag hade vi höstens 3:e Café Ventilen. Då visade Bertil tre av sin poetiska bildspel med vackra naturbilder och skön klassisk musik.

Carl-Olof Strand var också med och visade hur man kan göra bildspel med hjälp av Microsofts gratisprogram ”Foton” (som finns i Windows 10) och Windows Movie Maker.

Här finns en länk till Carl-Olofs powerpointpresentation. Du får tillgång till den som en pdf-länk.

Bildspel – Cafe Ventilen nov 2017

OBS! OBS! OBS!
I presentationen finns en länk till en sida där man kan ladda ner Windows Movie Maker 2016 i en version som är förenlig med Windows 10. Man får dock bara en ”trial version”, dvs en provversion. Jag lyckades ta mig förbi betalningen flera gånger genom att klicka på ”Later” i en ruta som kom upp och kunde använda programmets olika funktioner ett flertal. Nu har en av deltagarna gjort likadant men sedan kunde han inte spara det bildspel han gjort som en video för visning. Min slutsats är att man för att använda denna programversion behöver betala för programmet. Jag gjorde det i går (5/11) och betalade ett engångsbelopp på 267 SEK för programlicensen. Man måste öppna sitt kreditkort för betalningar utanför Sverige för få igenom betalningen.

Det verkar som om den nerladdade programversionen av Windows Movie Maker inte tillhandahålls direkt via Microsoft utan vi ett fristående Windows-Movie-Maker-Team. Företaget bakom ser ut att ha namnet Blue Snap.

Jag har också läst mig till att Microsoft själva inte längre stödjer eller gör det möjligt att från Microsofts hemsidor ladda ner Windows Movie Maker för Windows 10. Det gick ett tag att ladda ner hela Windows Essential (tilläggsprogram till Windows 7, Vista, 8) och under nerladdningen kunde man välja att avgränsa till enbart Movie Maker. Men nu ser det ut som om Microsoft helt tagit bort möjligheten av ladda ner programmet via företagets egna hemsidor.

Alltså om ni vill använda Windows Movie Maker för att göra bildspel med bilder, film, musik, text och prat och om ni har Windows 10 behöver ni uppenbarligen köpa programmet, dvs det finns inte längre att få gratis. Om ni har äldre Windowsversioner ingår programmet sannolikt i programpaket som ni har (Windows Essentials).

Ytterligare OBS!
Sedan jag lagt ut ovanstående har en av deltagarna vid Ventilenträffen sökt vidare på nätet och hittat en sajt som tillhandahåller Windows Essentials och Windows Movie Maker gratis (i varje fall i ett första skede). Slim Lidén, som gjorde nätfyndet, har själv laddat ner programmet och använt det utan att betala. Här kommer en länk till den nedladdningsbara versionen av Windows Movie Maker.

https://www.winmoviemaker.com/


2017-02-02  Använda sina digitala bilder

Vårens första Café Ventilen hölls den 2 februari kl 14-16, som vanligt i lokalen Follbrinken i föreningsgården Kvarnhjulet. Carl-Olof Strand var cafévärd. Han började med att informera om vårens program mm. Under rubriken ”Använd dina digitala bilder” berättade han sedan om hur du kan bearbeta dina digitala bilder, t ex beskära och förbättra bilderna och om hur du kan använda dina digitala bilder t ex genom att göra fotoböcker. Carl-Olofs bildspel om att använda sina bilder hittar du via den första länken nedan. Den andra länken leder till en kortfattad handledning i att använda de två kostnadsfria bildbehandlingsprogram som Carl-Olof visade vid Ventilenträffen.

Använd dina digitala bilder – dokumentation för hemsidan

Använd dina digitala bilder – dokumentation för hemsidan, supplement

Andra Ventilen-träffar under våren kommer att handla om ”Din elektroniska plånbok” (med Gunnar Björnwall), ”Lagring av data” (med Lars-Anders Westlin och Bengt Wolff) och som sista Ventileninslag fram på vårkanten räknar vi med att ha Gunilla Schultzén tillbaka med ett av sina populära föredrag om ”Nytt på IT-området.

Carl-Olof Strand planerar att under våren hålla en andra kurs om att göra en fotobok. Tid och omfattning är ännu inte bestämd.


2016-11-03  Datasäkerhetsfrågor

Eva Blommegård och Bengt Wolff ledde dagens Ventilenträff

Höstens tredje Café Ventilen handlade om datasäkerhetsfrågor.  Eva Blommegård,  Lars-Anders Westlin och Bengt Wolff hade sammanställt ett gediget material om bl a följande
* vilka hot vi kan utsättas för och hur de kan komma in i datorn
* hur vi genom olika slags virusskydd och program för att skanna efter sabotageprogram kan minska riskerna
* hur man skapar säkra lösenord
* hur man tar backup av dokument och bilder för att säkra att man har dem kvar om datorn blir stulen eller slutar fungera.

Ett 40-tal intresserade seniorer deltog i träffen.

Här finns länkar till ett antal bildserier som användes under olika delar av föreläsningen.

Allmänt om datasäkerhet

Om Malwareprogram

Om Defender – håller hoten borta

Om lösenord

Om programvaran Synctoy


2016-05-12 Platta eller dator?

Bengt Wolff och Lars-Anders Westlin berättade om skillnader mellan dator och platta. Vilket är enklast att hantera? Vad är dina behov? Vad behöver Du själv? Valet är kanske inte lätt men Bengt och Lars-Anders försökte klargöra saken. Här nedan följder det material som de visade som PowerPoint-bilder. De sista två sidorna (11 och 12) hann vi inte med att visa under föredraget. Tiden tog bara slut eftersom åhörarna hade så mycket de ville diskutera och hade så mycket frågor. 35 personer kom till föredraget.

Om Du har presentations-programmet PowerPoint i Din dator kan Du titta på de bilder som visades genom att klicka på den blå länken nedan. Då laddas filen ned till Din dator och Du kan öppna den.

Platta eller PC


2016-04-07  Bibliotekets tjänster och Pinterest

Lars Andersson har sedan 2000 varit bibliotekschef i Tyresö kommun och har just gått i pension. Genom åren har vi från SeniorNet haft ett mycket gott samarbete med biblioteket, bl a genom att vi fått utnyttja bibliotekets lokaler och genom att vi haft gemensamma arrangemang. För några veckor sedan utnämnde vi från SeniorNet Tyresö Lars till vår första hedersmedlem. Och torsdag den 7/4 ställde han upp som föredragshållare vid Café Ventilen.

Lars informerade om tre olika tjänster, två med direkt anknytning till hans gamla arbetsplats – biblioteket – och en tjänst, Pinterest, som är en sajt för virtuella samlare, kan man kanske säga.

1. Bibblan svarar
På Tyresö biblioteks hemsida kan man söka sig fram till en funktion som heter Bibblan svarar. I ett webbformulär kan vem som helst skriva in en fråga. Ett nätverk av svenska bibliotekarier ser sedan enligt ett jourschema till att man får svar på sin fråga. Målet är att frågan skall vara besvarad inom 2 dagar. Lars visade några exempel på frågor och svar.

Lars berättade också att han varit med om att dra igång denna tjänst. Den startade redan 1996 under namnet ”Digitala salongen” och döptes sedan om först till ”Fråga biblioteket” och sedan till det nuvarande namnet ”Bibblan svarar”.

Här hittar du en länk till tjänsten.

2. Library Pressdisplay
Via Tyresö biblioteks hemsida kan man också hitta Library Pressdisplay, en webbsajt som innehåller ca 4000 olika tidningar från så gott som alla länder i världen. Man loggar in med bibliotekskortets nummer och väljer sedan vilken tidning man vill läsa på datorns eller surfplattans skärm. Det handlar här om en bild av papperstidningens sidor, som man på skärmen kan förstora upp så att texten blir läsbar. Sajten innehåller ett 100-tal svenska tidningar. Man hittar t ex DN, SvD, Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan. Dock innehåller sajten ganska få tidskrifter och magasin.

Här hittar du en länk till tjänsten.

Bägge tjänsterna hittar du också via bibliotekets hemsida www.bibliotek.tyreso.se. Gå till fliken ”Vi erbjuder”. Gå sedan till fliken ”Fria webbresurser” där du hittar en lista på sådana, bl a Library Pressdisplay och Bibblan svarar.

3. Pinterest
Lars tredje inslag handlade om Pinterest, världens numera tredje största s k sociala medium. I Pinterest skapar användaren s k boards, i vilka man samlar bilder inom olika ämnen. Lars visade exempel på boards som han byggt upp i Pinterest. På hans Pinterestsidor kan man hitta boards om minirobotar, bibliotekskort från hela världen, de bilar Lars ägt genom åren, trollsländor, fåglar, femtiotalsnostalgi och mycket annat. Man kan som i t ex Facebook och Twitter ha följare och själv följa andra Pinterestanvändare.

Pinterest kan sägas vara en plats för virtuella samlare. I stället för att fylla sin källare med prylar inom ett visst samlarområde kan man alltså på Pinterest i stället samla sakerna helt virtuellt. Mycket praktiskt!

Här hittar du en länk till Pinterest. Öppna gärna ett konto och följ Lars Anderssons Pinterest-boards.


2015-10-08  ”Det är aldrig försent”

Carl-Olof Strand ansvarade för programmet. Under rubriken ”Det är aldrig försent” berättade han om varför det som senior är både viktigt och roligt att hänga med i IT-utvecklingen. Höstens andra Ventilenträff lockade ett trettiotal besökare. 

Carl-Olofs presentation hittar du här som pdf-fil. 


SLUT

2024-02-10/Law