Facebook fyller 10 år

Idag – den 4 februari 2014 – fyller Facebook tio år. 2014 startade Mark Zuckerberg och några polare till honom en liten lokal sajt på ett universitet i USA, som visst handlade om lätt kunna hitta och komma i kontakt med de snygga tjejerna på skolan. Idag är Facebook världens överlägset största s k sociala nätverk med ca 1,3 miljarder registrerade användare, vilket motsvarar ungefär var femte invånare på jorden. Av dessa var enligt de senaste siffrorna 757 miljoner människor, dvs drygt var tionde, dagliga Facebookanvändare.

Facebook har relativt nyligen börsnoterats på Nasdaq och efter en trög start är nu företaget värderat till ca 1 000 miljarder svenska kronor, vilket ungefär motsvarar Vietnams årliga bruttonationalprodukt. Och Zuckerberg själv har till sin 29-årsdag hunnit bli god för 123 miljarder kronor, allt enligt affärsmagasinet Forbes. Man kan onekligen imponeras av detta men samtidigt kanske begrunda det absurda i att en ung privatperson kan uppnå en sådan gigantisk förmögenhet – bara genom att tagit tag i bra idé, varit först att omsätta den i praktiken och sedan haft förmågan att på egen hand och med goda medhjälpare utveckla idén till en världssuccé.

Webbredaktören för Tyresö Seniornet tillhör ”fejans” fans. Undertecknad gick med redan 2007 och har alltså varit med under flertalet av de tio åren. För mig har Facebook mer och mer blivit en slags kanal till det som händer i världen – från små händelser i familjen och min omedelbara närhet till de stora världshändelserna. Som pensionär har man ju också ganska gott om fri tid och kan några gånger per dag gå in på Facebook och skanna av de senaste inläggen.  Genom Facebook får jag tips om ledarartiklar i olika ämnen och intressanta nyhetsartiklar ur olika tidningar – allt utlagt av Facebookvänner som delar med sig av det de läst och uppmärksammat. Här finns ett ständigt flöde av bilder från olika fotosidor (som jag bestämt för att ”gilla” (som det heter på Facebook). Här cirkulerar roliga tips om klipp från Youtube och tips om bra musik från Spotify. Men här finns också uppdateringar om barn och barnbarn på i den egna slutna ”familjegruppen”. Facebook spänner alltså över allt – från det privat till det globala. Onekligen imponerande.

Sekretessen då? Ja, om jag trodde jag var intressant för den amerikanske underrättelsetjänsten, skulle jag kanske dra mig för att exponeras på Facebook. Men så är det ju inte och jag kan också känna mig ganska trygg i att jag är i gott sällskap med 1,3 miljarder andra individer på vår lilla planet. Jag har svårt att se någon annan företeelse som knyter ihop så många människor inom och över nationsgränserna som Facebook. Det skall Mark Z verkligen ha heder av.

Nu på tioårsdagen spekulerar många skribenter om Facebooks möjliga framtid. Någon amerikansk forskare har påpekat att ett socialt nätverk som Facebook liknar en epidemi. Det börjar i liten skala, allt fler får ”infektionen”, som sedan kulminerar och dör ut. Forskarnas applicering av denna teori på Facebook har fått mycken kritik – men kanske ligger det något i det. Nya idéer och tekniker genereras ständigt och varför skulle inte någon ganska snart kunna etablera något som slår Facebook. Eller kanske blir det så att facebooksidorna fylls av allt mer irrelevant material – genom att alla på fejan får fler och fler ”vänner” och genom att reklamen invaderar flödet.. Facebook var från början i stort sett reklamfri. Men nu börjar flödet fyllas av reklammeddelanden, som i och för sig är anpassade till just min eller din intressesfär, men som ändå tynger och gör att en dags facebookflöde blir allt mer oöverskådligt. Reklamen ger pengar till Facebook – men samtidigt kan den stöta borta många användare.

Så finns Facebook om tio år? Sannolikt – men osvuret är bäst och kanske skall man inte se ett aktieinnehav i Facebook som långsiktigt.

Till sist: ett stort grattis till Mark Z och Facebook på tioårsdagen från Seniornet Tyresö och från

Carl-Olof Strand
webbredaktör och vice ordf