Corona-reflektioner från vår ordförande

Nu är det drygt 10 veckor sedan vi började vårt ”coronaliv”. Inga besök hos barn och barnbarn eller vänner, bara några utomhuskontakter ”med avstånd”. Inga butiksbesök bortsett från att jag några gånger använt mig av Coops tidiga öppettid för seniorer kl 06.00 för att handla livets förnödenheter. Dessutom har alla fysiska föreningsaktiviteter, inte minst allt som rör Seniornet, fallit bort och almanackan har varit tom.

Men Coronan har också inneburit nya erfarenheter. Vi handlar mer på nätet och vi har lärt oss en hel del del om videomöten. Jag skaffade tidigt en licens till Zoom och har ”roat mig” med att lära mig arrangera vidomöten. Det har blivit möten med SeniorNet i Tyresö, SeniorNet Sweden, Lions club och jag har även deltagit med information om SeniorNet i ett videomöte som Volontärbyrån arrangerade. Vi har några gånger träffat ett gäng goda vänner via Zoom och vi har haft middags-Zoom-träffar med barn och barnbarn (där vi sitter och äter på var sitt håll men samtalar och ser varandra via nätet.

En poäng med Coronan är också att jag och min fru fått mycket mer tid till promenader, bilutflykter och vandringar i Guds fria natur. Vi har gått runt flera sjöar på Södertörn och besökt Tyresta nationalpark och flera olika naturreservat. Tur att pandemin drabbade oss på våren, som ju är den allra bästa tiden för naturvandringar. Vi har kunnat följa vårens framskridande dag från dag, se hur naturen övergått från grått till grönt och hört fåglarna sjunga som om det inte alls existerade någon Corona. Och för första gången på flera år har jag i dagarna känt av min gamla vårpollenallergi – en liten negativ effekt av all kontakt med naturen.

Coronapandemin kan komma att få stora konsekvenser för vårt sätt att leva på längre sikt. Vi har blivit påminda om tillväxtens och globaliserings risker. Vi har upptäckt att det kan vara lika givande att vandra i Tyresta som att t ex promenera runt i Playa del Ingles. Coronan kan kanske bli en startpunkt för ett lite nytt sätt att leva!

Men – sammantaget vill jag förstås att denna samhällsprövning ska gå över så snart som möjligt.

Sverige har haft och har fortsatt en öppnare attityd till viruset. Den har än så länge gett många döda i förhållande till folkmängden – men det finns samtidigt stora poänger för framtiden i och med de negativa konsekvenserna i form av t ex arbetslöshet, förlorade skolmånader etc troligen blivit mindre i vårt land än i de västerländska demokratier som vi i första hand kan jämföra oss med. Nu gäller det att hålla i denna knepiga avvägning mellan olika kortsiktiga och långsiktiga pandemirisker. Pandemin är inte över även om antalet insjuknade och antalet döda nu minskar.

Snart börjar sommaren. Vi räknar med fortsatta restriktioner för oss äldre även under sommarmånaderna. Från SeniorNet kommer vi att försöka att även under vårt annars vanliga sommaruppehåll hålla kontakt med våra medlemmar på de sätt som står till buds.

Själv nynnar jag gärna i sådana här tider på den klassiska Lina Sandell-strofen ”Blott en dag ett ögonblick i sänder”. Det är i och för sig inte min starkaste gren att lugnt ta en dag i sänder, men jag jobbar på den saken nu under Coronan. Hoppas både du och jag kan anpassa oss till situationen dag för dag och med tillförsikt se fram mot den framtid bortom pandemin som väntar oss, både i våra privata liv och som engagerade i vår SeniorNet-klubb i Tyresö.

Carl-Olof