Cafe Ventilen den 1 september 2016 – Släktforskning

I höstens första Ventilen berättade Lilian Boquist om hur vi bland annat letar efter släkten i kyrkböcker på nätet och samlar information i dataprogram. Vi hjälper varandra att läsa, tipsar varandra om fynd och uppmuntrar varandra när någon kört fast.

L tipsade om adresser till sidor på internet för släktforskare till program med kyrkböcker på nätet, föreningar, arkiv och söksidor. Det finns CD-skivor med folkräkningar och olika dataprogram. Gå också till bibliotek och antikvariat. Några tips om böcker lämnades och några böcker fanns att titta i.

Men tänk på dina efterkommande, se över fotografier – finns namn på baksidan??

Det är spännande och roligt att forska men ibland krävs uthållighet och kreativitet.

När du kommer vidare kan det ge dig inblick i din släkts historia som du inte hade en aning om och inget går upp emot din egen släkts historia även om det kan vara intressant med våra kungars historia.

L tog upp några exempel från hennes släktforskning. Bland annat hade hon ingen aning om att hennes efternamn kom från Bokö i Gryts skärgård. I somras hade hon tillfälle att besöka ön som gav släkten namnet Boquist på 1700-talet då hennes farfars farfars farfar var lots där.

L hittade en tidigare okänd far i släkten, en okänd mor.

L upptäckte att ena sidan av släkten reste till Norge fram och tillbaka och andra sidan av släkten åkte till Finland fram och tillbaka. Många sjömän i pappans släkt, några hoppade av i Australien och forskning pågår efter släkten där. En hel del sjömän tog havet …osv   … USA  … , spetälska i Sverige m m ….

Som avslutning tog L upp att det har blivit enklare och billigare än tidigare att analysera sitt DNA och på det viset kontrollera att släktforskningen är korrekt och få reda på mycket mer. L berättade lite om hur hon är i början av den resan och lite om hur man kan göra om man är intresserad.

Släktforskarna inom SeniorNet Tyresö träffas vid veckoträffarna i Tyresö gymnasium på onsdagar kl 15.30-18.00.