Café Ventilen den 5 febr 2015 – Gunilla Schultzén

Vårterminens första Ventilenträff leddes av Gunilla Schultzén. Gunilla började med att ge råd om hur man ska tänka när man köper en bärbar dator eller mobil/platta. Efter kaffet blev det information om vad som är på gång inom det som man ibland kallar för” den andra maskinåldern”.

Del 1: Att välja mellan dator, platta och/eller mobil

1. Välj det du behöver
Ju mindre enhet ju lättare att bära med sig.
Ju mindre enhet ju svårare att läsa texten.
Bärbar dator för att jobba, plattan för att bära runt till TV:n eller soffan, mobilen ute på stan.

Efter den goda nyheten att de som har en PC med Windows 7 eller 8 kommer att få Windows 10 gratis gick vi vidare med att köpa en mobil/platta.

2. Vilket märke och vilken modell?
iPhone, Samsung, Sony, Nokia, HTC…
Finns många att välja emellan. Tänk på att märke och operativsystem ofta hänger ihop.

3. Vilket operativsystem ?
Valet av operativsystemet styrs av den modell du väljer. Ska du ha både en mobil och en platta så välj samma operativsystem för att kunna använda gemensamma appar och moln.

Android, iOS eller Windows

4. Lagring 16, 32, 64 eller 128 GB
Dra först av utrymmer för operativsystemet och tillverkarens egna tillägg. Kan ligga mellan 6–8 GB
400 bilder = ca 1GB, 30 appar = ca 1GB

5. Dags att välja operatör och abonnemang
Prissättning olika hos olika mobiloperatörer, titta på totalkostnaden om mobilen ingår i paketet, titta på bindningstid och uppsägningstid.
Abonnemang mobil behöver både telefon och surf (4G), surfplatta Wi-Fi eller dela med mobilen.

Efter denna genomgång gjorde Gunilla ett fiktivt köp på webben, där deltagarna fick följa när hon repeterade alla val som måste göra.

Del 2: Vad betyder alla konstiga ord och tecken


På sociala nätverk
#hashtag där vi besökte #melfest på Instagram.
@mention där vi besökte dagsaktuella @göranhägglund på Twitter.
Viral är inlägg, bilder och videor som sprids väldigt fort på sociala medier genom att vi delar.
Vi tittade på årets katt som gått viral på YouTube.

Inom robotisering och artificiell intelligens

3D-skrivare används allt mer inom tillverkningsindustrin. Det blir allt vanligare att företag skriver ut de reservdelar som kunden vill ha. Vi fick se hur en 3D-skrivare som skriver ut pizza och bioprinter som skriver ut organ fungerar. Årets julklapp kanske blir en matskrivare för hemmabruk.

Gunilla presenterade eHälsa och de delar som ingår; diagnos, läkarbesök och behandling över internet. Hon poängterade att ska du själv söka råd på nätet när det gäller dina symptom så använda säkra källor som landsting, organisationer och patientföreningar. Använd inte forum, bloggar eller Wikipedia. Ett säkert ställe är www.1177.se/Stockholm

Gunilla presenterade innehållet i begreppet e-Handel. Idag handlar det inte bara om att handla på nätet utan även hur man använder den mobila tekniken inne i affären. Hon visade några appar hon själv använder på sin mobil; pressbyråns stämpelkort, parkering med mobilen, handla snabbmat för hemleverans.

Nästa del handlade om Big data, superdatorer som lagrar, sammanställer, analyserar enorma mängder information från hela välden. Hon visade på några praktiska exempel som trafikplanering, katastrofhjälp och hur man kan veta vem som kommer att vinna Melodifestivalen.

Det hela avslutades med några exempel på artificiell intelligens. Vi fick se Watson, en superdator som har vunnit Jeopardy och som nu utbildar sig till läkare. Vi såg en äldre man med ledsyn som uträttar ärenden med hjälp av sin självkörande bil och en restaurang i Lidköping där robotar serverar vid borden. Den långa adressen till deras Facebook-sida är https://www.facebook.com/pages/Robot-Restaurang/556415794406052