Café Ventilen 7 mars 2019 – Trolla med dina bilder (Lena Seger)

Den här Ventilen-träffen hade vi besök av Lena Seger från SeniorNet i Salem, där hon under många år hållit kurser med koppling till fotografering,  t ex kurser om hur man skannar och bearbetar bilder. Lenas föredrag hade rubriken ”Trolla med dina bilder”.

Här hittar du Lenas föredrag i form av länkar till olika pdf-dokument.

Vad skall man göra med alla sina bilder?

Rädda dina gamla bilder genom att skanna och förbättra dem

Om olika filformat för bilder

Waterlogue – ett program för digital akvarellmålning

COOLLAGE – ett program för att göra fotocollage

Om Windows Movie Maker

Under Lena Segers föredrag kom vi även att prata om det numera av Microsoft nerlagda videoredigeringsprogrammet Windows Movie Maker, ett program som flera närvarande prisade som mycket lättanvänt. Vi lovade kolla om det ännu finns för nerladdning.

Så här säger Microsoft själva

Det går alltså inte att ladda ner Windows Movie Maker från Microsoft Store. Däremot finns det ett antal ”pirater” som tillhandahåller gratisversioner av Windows Movie Maker. Dock vill vi inte rekommendera någon av dessa eftersom det finns risker med att ladda ner program från sådana sajter. Men vill du ta risken, skriv in Windows Movie Maker i webbläsarens sökruta och testa något av de alternativ som då kommer upp som svar på din sökning.

Hos PC-tidningen finns ett par program för videoredigering som är kontrollerade och som man får gratis som prenumerant på tidningen:

https://fordelszonen.pctidningen.se/?s=Movie%20Maker

Om man söker efter Windows Movie Maker hos PC för alla får man tips om ett antal artiklar i tidningen eller i tidningen M3 som ger tips om verktyg för att skapa videofilmer och bildspel med ljud.

https://m3.idg.se/2.1022/1.88129/?queryText=Windows+Movie+Maker&actionType=Search&dateRange=4

Hos PC för alla har vi hittat denna artikel som handlar om olika verktyg för bildbehandling, verktyg som vi också vill tipsa om.

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.695039/film-och-foto-windows-10?queryText=Windows%20Movie%20Maker