Café Ventilen 2 nov 2017 – Använd dina bilder och gör bildspel

Bertil Eklund är den duktig fotograf och filmare. Han är medlem i vår SeniorNet-klubb sedan flera år tillbaka. Idag hade vi höstens 3:e Café Ventilen. Då visade Bertil tre av sin poetiska bildspel med vackra naturbilder och skön klassisk musik.

Carl-Olof Strand var också med och visade hur man kan göra bildspel med hjälp av Microsofts gratisprogram ”Foton” (som finns i Windows 10) och Windows Movie Maker.

Här finns en länk till Carl-Olofs powerpointpresentation. Du får tillgång till den som en pdf-länk.

Bildspel – Cafe Ventilen nov 2017

OBS! OBS! OBS!

I presentationen finns en länk till en sida där man kan ladda ner Windows Movie Maker 2016 i en version som är förenlig med Windows 10. Man får dock bara en ”trial version”, dvs en provversion. Jag lyckades ta mig förbi betalningen flera gånger genom att klicka på ”Later” i en ruta som kom upp och kunde använda programmets olika funktioner ett flertal. Nu har en av deltagarna gjort likadant men sedan kunde han inte spara det bildspel han gjort som en video för visning. Min slutsats är att man för att använda denna programversion behöver betala för programmet. Jag gjorde det i går (5/11) och betalade ett engångsbelopp på 267 SEK för programlicensen. Man måste öppna sitt kreditkort för betalningar utanför Sverige för få igenom betalningen.

Det verkar som om den nerladdade programversionen av Windows Movie Maker inte tillhandahålls direkt via Microsoft utan vi ett fristående Windows-Movie-Maker-Team. Företaget bakom ser ut att ha namnet Blue Snap.

Jag har också läst mig till att Microsoft själva inte längre stödjer eller gör det möjligt att från Microsofts hemsidor ladda ner Windows Movie Maker för Windows 10. Det gick ett tag att ladda ner hela Windows Essential (tilläggsprogram till Windows 7, Vista, 8) och under nerladdningen kunde man välja att avgränsa till enbart Movie Maker. Men nu ser det ut som om Microsoft helt tagit bort möjligheten av ladda ner programmet via företagets egna hemsidor.

Alltså om ni vill använda Windows Movie Maker för att göra bildspel med bilder, film, musik, text och prat och om ni har Windows 10 behöver ni uppenbarligen köpa programmet, dvs det finns inte längre att få gratis. Om ni har äldre Windowsversioner ingår programmet sannolikt i programpaket som ni har (Windows Essentials).

Ytterligare OBS!

Sedan jag lagt ut ovanstående har en av deltagarna vid Ventilenträffen sökt vidare på nätet och hittat en sajt som tillhandahåller Windows Essentials och Windows Movie Maker gratis (i varje fall i ett första skede). Slim Lidén, som gjorde närfyndet, har själv laddat ner programmet och använt det utan att betala. Här kommer en länk till den nedladdningsbara versionen av Windows Movie Maker.

https://www.winmoviemaker.com/

Carl-Olof